Επιστολές γνωστών ποιητών και πεζογράφων, ίσως και κριτικών, στον Τόλη Νικηφόρου και επιστολές του ίδιου κατά τον μισό σχεδόν αιώνα της λογοτεχνικής πορείας του ως τώρα. Ακόμη, αναγγελίες εκδηλώσεων, περιγραφές, ανέκδοτα, στιγμιότυπα, ό,τι μπορεί να ενδιαφέρει τον αναγνώστη της λογοτεχνίας κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.


Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Τα εξώφυλλα των βιβλίων μου - Μια παράλληλη περιπέτεια



Συνειδητοποίησα ξαφνικά ότι, παράλληλα με την περιπέτεια της γραφής 31 βιβλίων ποίησης και πεζογραφίας από το 1966 ως σήμερα (από το μεγάλο ποίημα, Οι άταφοι, του 1966 ως τη συλλογή ποιημάτων, Φωτεινά παράθυρα, που εκδίδεται αυτές τις μέρες), δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και η περιπέτεια των εξωφύλλων τους. Πέρασαν κι αυτά από «χίλια μύρια κύματα», άλλοτε από διάφορες δικές μου ψυχικές καταστάσεις, άλλοτε από τις προθέσεις και διαθέσεις του εκάστοτε εκδότη και άλλοτε από παράξενες ή και συγκλονιστικές περιστάσεις.

Με μια γρήγορη απογραφή λοιπόν, διαπίστωσα ότι 18 βιβλία μου έχουν στα εξώφυλλά τους πίνακες 11 ζωγράφων, 9 Ελλήνων και 2 ξένων. Πέντε (5) του Γιάννη Φαφούτη, τρεις (3) του Δημήτρη Στεβή, δύο (2) του Ντίνου Παπασπύρου, και από ένα (1) των Σ. Κωνσταντινίδη, Βασίλη Ιωαννίδη, Piet Mondrian, Σαράντη Καραβούζη, Γιούλικας Λακερίδου, Θόδωρου Παπαγιάννη, Juan Gris, και ενός άγνωστου συνεργάτη των εκδόσεων Α.Σ.Ε.Π. (μία από τις περιπέτειες κι αυτό).

Τα εξώφυλλα δέκα (10) άλλων βιβλίων μου, συνήθως ποιητικών συλλογών, είναι εντελώς λιτά με τον τίτλο τους και το όνομά μου μόνο και σπανίως ένα κόσμημα, ένα φέρει σχέδιο του φίλου μου αρχιτέκτονα Γιώργου Κύρου, ένα άλλο το παραπεμπτικό βούλευμα του πατέρα της Σοφίας κατά τον Εμφύλιο, που «ονειροπολούσε ... εγκλήματα κατά των φιλησύχων πολιτών !!» και ένα τελευταίο το περίφημο τηλεγράφημα της Σοφίας με το δικό της «σ' αγαπώ» και το «ελογοκρίθη» του αρμοδίου με τη μονογραφή του κατά την περίοδο της δικτατορίας.

Ο παιδικός μου φίλος Γιάννης Φαφούτης είχε ζωγραφίσει τους λιτούς και εμπνευσμένους πίνακες του ειδικά για πέντε βιβλία μου κατά την πρώτη περίοδο της λογοτεχνικής μου εργασίας, ενώ και ο Δημήτρης Στεβής της Νεφέλης είχε ειδικά σχεδιάσει τα εξώφυλλα τριών βιβλίων μου.Μπορώ να πω ότι και η επιλογή των άλλων έργων ζωγραφικής, με ιδιαίτερη μνεία στον παλιό συμμαθητή και φίλο μου Ντίνο Παπασπύρου, ήταν επιτυχημένη και μέσα στο πνεύμα των βιβλίων.

Ομολογώ ότι είναι ένα συναρπαστικό θέαμα για μένα να βλέπω, σε κάποιο αφιέρωμα στη λογοτεχνική μου εργασία, απλωμένα  σε ένα τραπέζι ή εμφανώς σε μερικά ράφια τρεις δεκάδες βιβλία μου με την ποικιλία και την πολυχρωμία των εξωφύλλων τους. Η αξία του περιεχομένου είναι βέβαια καθοριστική αλλά έχει και η εμφάνιση του βιβλίου τη σημασία της. Είναι μια πρώτη γεύση, ένα άρωμα, μια αίσθηση.

Δεν μένει παρά να περιμένουμε εσείς κι εγώ την πολύτιμη συνεργασία της Τζούλιας Φορτούνη που θα αναρτήσει ένα βίντεο ή κάποια σύνθεση από τα ίδια τα εξώφυλλα των βιβλίων μου.