Επιστολές γνωστών ποιητών και πεζογράφων, ίσως και κριτικών, στον Τόλη Νικηφόρου και επιστολές του ίδιου κατά τον μισό σχεδόν αιώνα της λογοτεχνικής πορείας του ως τώρα. Ακόμη, αναγγελίες εκδηλώσεων, περιγραφές, ανέκδοτα, στιγμιότυπα, ό,τι μπορεί να ενδιαφέρει τον αναγνώστη της λογοτεχνίας κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.


Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

«Σ’ αγαπώ» – Ελογοκρίθη



Μετά τρεις μήνες γνωριμίας στη Θεσσαλονίκη, το φθινόπωρο του 1966 αποφασίσαμε με τη Σοφία να μετακομίσουμε στην Αθήνα. Εγκατασταθήκαμε λοιπόν σε ένα διαμέρισμα στην οδό Μιχαλακοπούλου 39, πίσω από το Χίλτον, και εγώ, σε συνεργασία με στενό μου φίλο, άνοιξα ένα μεταφραστικό γραφείο στην οδό Βουλής ενώ η Σοφία δούλευε περιστασιακά σε μια εταιρία ερευνών αγοράς.

Εκεί μας βρήκε η δικτατορία τον Απρίλιο του 1967, στο διαμέρισμα αυτό εισέβαλαν χαράματα οι ασφαλίτες τον Οκτώριο του 1967, λίγο πριν φύγουμε για το Λονδίνο, όπως το περιγράφω στο πρώτο κεφάλαιο του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος Η γοητεία των δευτερολέπτων, 2001.

Λίγο νωρίτερα, σε ένα ταξίδι της για δουλειά τον Ιούνιο του 1967, η Σοφία μου είχε στείλει από την Έδεσσα ένα τηλεγράφημα με δυο λέξεις μόνο : Σ’ αγαπώ. Από κάτω είχε προστεθεί η σφραγίδα «ελογοκρίθη» και η μονογραφή του αρμοδίου. Της είχα υποσχεθεί τότε ότι το τηλεγράφημα αυτό κάποτε θα το έκανα εξώφυλλο βιβλίου. Η υπόσχεσή μου αυτή πραγματοποιήθηκε 13 χρόνια αργότερα, όταν εκδόθηκε το 1980 η συλλογή ποιημάτων Το μαγικό χαλί, 30 ερωτικά ποιήματα.


Μέσα στο βιβλίο υπάρχει η ακόλουθη αφιέρωση : «το βιβλίο αυτό αφιερώνεται στη Σοφία Αναστασιάδου που έστειλε το τηλεγράφημα του εξωφύλλου στις 24 Ιουνίου 1967 και το έκανε από τότε πράξη ζωής».

10 σχόλια:

  1. Ένα "Σ΄αγαπώ" που ελογοκρίθη είναι δημόσια δήλωση αγάπης.
    Η ανταπόκριση μ' ένα εξώφυλλο βιβλίου στον αιώνα τον άπαντα, είναι ό,τι πιο γλυκό θα μπορούσε να χαρίσει ο αποδέκτης στην αγαπημένη του.

    Υπέροχο!

    Κική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I take thee to be my lawful wedded Wife (Husband), to have and to hold from this day forward, for better for worse, for richer for poorer, in sickness and in health, to love and to cherish, till death us do part ...

    Να και οι όρκοι που ανταλλάξαμε κατά τον πολιτικό μας γάμο στο Register Office του Kensington στο Λονδίνο τον Δεκέμβρη του 1967. Έχεις δίκαιο, Κική μου, το εξώφυλλο αυτό είχε κάνει αίσθηση όταν εκδόθηκε το βιβλίο. Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύτιμο λάφυρο μιας γεμάτης ζωής. Καταπληκτικό, Τόλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρότι βλεπόμαστε συχνά και τα λέμε Τόλη μου, κάθε φορά ανακαλύπτω και νέα πράγματα για σένα που με εκπλήσουν. Πολύ σημαντική και αυτή η προσπάθεια σου. Την καλημέρα και την αγάπη μου σε εσένα και φυσικά στην Σοφία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, Μαρία μου, αυτό είναι ένα από πολλά, πάρα πολλά εκπληκτικά έως απίστευτα στην περιπέτεια της ζωής μου. Λυπάμαι ως συγγραφέας που μερικά από αυτά θα παραμείνουν αποκλειστικά στις αναμνήσεις μου. Ίσως τα πιο ενδιαφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι να προλάβω να σου πω, ρε Τάσο !! Έχω γράψει 30 βιβλία (μερικά καθαρά αυτοβιογραφικά) κι έχω μερικές φορές την αίσθηση ότι βρίσκομαι ακόμη στην αρχή. Λες και η ζωή θέλησε να εφαρμόσει σε μένα τους στίχους του γνωστού τραγουδιού : «καίγομαι, καίγομαι, ρίξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, πνίγομαι, πνίγομαι, πέτα με σε θάλασσα βαθιά». Πάντως, αν με ρωτάς, εγώ θα σου λέω. Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ φίλε Τόλη με σιγκίνησε απίστευτα η ιστορία αυτή με το βιβλίο σου το ''σ'αγαπώ'' που ελογοκρίθηγεμάτο ευαισθησία και τεράστια αγάπη..κι εμας έκανε ντου η ασφάλεια το '74 όμως πριν το Πολυτεχνείο που ήμουνα εγώ στο σχολείο και μας αδειάσανε όλες τις βιβλιοθήκες του σπιτιού..ακόμα και ο Παπαδιαμάντης και ο Καζαντζάκης τους ενόχλησε..η μητέρα μου συγγραφέας-ποιήτρια είναι στην Ετ.Λογοτεχνών είχε πάθει τότε σοκ..εμείς μέναμε τότε κοντα στην πλατεία Μαβίλης.Αυτά..σήμερα σε κούρασα,αλλα θα χαίρομαι να τα λέμε..έχεις γράψει 30 βιβλία είδα..σε μαθαίνω σιγά σιγά φίλε μου..καλό βραδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 29 βιβλία για την ακρίβεια, Κate μου. Το 30ο είναι έτοιμο και θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και άλλα 2-3 δεν έχουν εκδοθεί ποτέ.

    Ομοιοπαθείς λοιπόν. Σε μας οι ασφαλίτες ήταν πιο εύστοχοι (κατά τύχη). Μάζεψαν βιβλία των θεωρητικών του μαρξισμού κυρίως. Η σκηνή ήταν κωμικοτραγική με το στοιχείο της φάρσας να ανταγωνίζεται με επιτυχία την οργή και την αηδία μου.

    Η ιστορία με τη χούντα είχε μεγάλη συνέχεια μετά το «σ' αγαπώ» - ελογοκρίθη. Συνέχεια στους δρόμους, τις πλατείες και τα θέατρα του Λονδίνου και, μερικά χρόνια αργότερα, στο τμήμα ασφαλείας της θεσσαλονίκης. Τέλος, στη γενική επιστράτευση που υπήρξε και το τέλος της.

    Ναι, βέβαια, με μαθαίνεις, σε μαθαίνω, αυτή η ουσιαστική επικοινωνία δεν είναι και ο βασικός σκοπός του διαδικτύου; Καλές διακοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παραάργησα δε λέω αλλά δεν μπορούσα να μην αφήσω μια καλημέρα.
    Το λογοκριμένο Σ΄αγαπώ της Σοφίας σου είναι το πιο δυνατό σ΄αγαπώ που έχω διαβάσει, με ιστορική βαρύτητα βεβαίως εκτός την βαρύτητα που έχει ήδη αυτή η σπουδαία λέξη..
    Καλημέρα λοιπόν και πολλά φιλιά και στους δυο σας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν άργησες εσύ, Μαρία μου, εγώ τι να πω; Πιθανότατα δεν θα διαβάσεις καν την απάντησή μου. Σε αυτό το ιστολόγιο όμως δεν μου κοινοποιούνται τα σχόλια και συνήθως τα αναζητώ τον πρώτο μήνα μόνο μετά την ανάρτηση.

    Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου. Μετά περίπου μισό αιώνα κοινής ζωής, ανατρέχω στην ιστορία μας μ' ένα συγκινημένο χαμόγελο και, φυσικά, με άπειρη τρυφερότητα. Να είσαι καλά, γλυκιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή