Επιστολές γνωστών ποιητών και πεζογράφων, ίσως και κριτικών, στον Τόλη Νικηφόρου και επιστολές του ίδιου κατά τον μισό σχεδόν αιώνα της λογοτεχνικής πορείας του ως τώρα. Ακόμη, αναγγελίες εκδηλώσεων, περιγραφές, ανέκδοτα, στιγμιότυπα, ό,τι μπορεί να ενδιαφέρει τον αναγνώστη της λογοτεχνίας κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.


Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Τα εσώψυχα του Ντ.Χριστιανόπουλου (χωρίς ντροπή !)

Πρόκειται για ένα ογκώδες βιβλίο 900 και πλέον σελίδων με συγγραφέα την καθηγήτρια και πεζογράφο Σωτηρία Σταυρακοπούλου, η οποία επί μία δεκαετία περίπου, από το 2004 ως το 2012-2013 συνομιλούσε με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο και κατέγραφε «τα εσώψυχα του» !!

Στα 53 χρόνια της λογοτεχνικής μου θητείας ως τώρα, δεν έχω διαβάσει τόσο ανυπόκριτο και συνάμα γελοίο έως εμετικό αυτοθαυμασμό ενός λογοτέχνη ή οποιουδήποτε άλλου. Το βιβλίο είναι ένας ατέλειωτος ύμνος στη μεγαλοσύνη του Ντίνου Χριστιανόπουλου και στην υποτιθέμενη απήχηση που έχει σε ένα ευρύτατο κοινό το έργο του και, ταυτόχρονα, μία αποδοχή και εξύμνηση της ίδιας της κυρίας Σταυρακοπούλου και του Περικλή Σφυρίδη ενώ, όσοι δεν ήταν στον κύκλο της Διαγωνίου και όσοι δεν μιμούνταν τη γραφή του μέγιστου των ποιητών, ισάξιου εννοείται του Καβάφη, ρίπτονται στο πυρ το εξώτερον με σαφέστατη υποτίμηση έως ένα χυδαίο υβρεολόγιο !! Είναι ατέλειωτος ο αριθμός των θυμάτων του καταθέτοντος τα εσώψυχα του. Ζώντες και αποβιώσαντες, ποιητές και πεζογράφοι τιμημένοι με κρατικά και άλλα βραβεία, άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη λογοτεχνία και είναι γνωστοί και καταξιωμένοι, χλευάζονται ή και περιλούζονται με ένα απίθανο σε ευρηματικότητα υβρεολόγιο !! Από τον Τάκη Βαρβιτσιώτη και τον Κλείτο Κύρου, ως τον Γιάννη Ατζακά, τον Θωμά Κοροβίνη, τη Μαρία Κουγιουμτζή, τη Χλόη Κουτσουμπέλη, τον Τάσο Φάλκο-Αρβανιτάκη και τον Τόλη Νικηφόρου, έως την Μελίτα Τόκα-Καραχάλιου, την Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου,  τον Γιάννη Τζανή και πολλούς άλλους, μεταξύ των οποίων και τον συνθέτη Μανόλη Ρασούλη. Στις ύβρεις προστίθεται κατά διαστήματα και ψευδολογία όσον αφορά τον Ρασούλη, την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και άλλους. Και όλα αυτά ενώ ο Ντίνος Χριστιανόπουλος είναι σε άθλια κατάσταση και δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον του. Καμία επιμέλεια του κειμένου, καμία περικοπή δεν είναι εμφανής, μια ατέλειωτη περιαυτολογία και ένα ασυγκράτητο επίτομο υβρεολόγιο χιλίων σχεδόν σελίδων !!!Ας σημειωθεί ότι η κυρία Σταυρακοπούλου συζεί με τον Περικλή Σφυρίδη, για την πεζογραφία του οποίου έχει γράψει βιβλία, φιλοφρόνηση που της έχει ανταποδώσει ο Σφυρίδης με βιβλίο για εκείνη και παρουσίαση στον Ιανό του ύμνου αυτού προς τον Χριστιανόπουλο.

Είναι ντροπή για τη λογοτεχνική οικογένεια της χώρας μας να εκδίδονται και να κυκλοφορούν παρόμοια βιβλία και μάλιστα από τον Ιανό, από τον οποίο ευλόγως θα περίμενε κανείς κάτι στοιχειωδώς αντικειμενικό και βεβαίως πολύ καλύτερο ! Είναι ντροπή για όλους εμάς, ποιητές και πεζογράφους που καταθέτουμε στα βιβλία μας την ψυχή μας !! Και να η απάντηση μου στο βιβλίο αυτό και στους συγγραφείς του, φανερούς και κρυφούς κατά την εκδήλωση της Λέσχης Ανάγνωσης της Ποίησης στην Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης την Παρασκευή, 4/10/19 και στη συνέχεια στο facebook.


«Απ' αφορμή την κυκλοφορία ενός ογκώδους βιβλίου, που ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης χαρακτήρισε ως δυσώδες, θέλω να επαναλάβω εδώ τη δήλωση που έκανα την περασμένη ¨Παρασκευή στη Λέσχη Ανάγνωσης της Ποίησης της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Εμείς, οι ποιητές και πεζογράφοι, οι άνθρωποι της λογοτεχνίας γενικότερα, ανεξάρτητα από το βαθμό καταξίωσης μας κατά την κρίση οποιουδήποτε, είμαστε αδέρφια ! Αδέρφια ταγμένα να αγωνιζόμαστε έναν κοινό ισόβιο αγώνα για την έκφραση, να καταθέτουμε στα βιβλία μας την ψυχή μας ! Το στοιχειώδες που οφείλουμε ο ένας στον άλλο δεν είναι η ύβρις, ο εξευτελισμός και η υποτίμηση για να προβάλουμε τον εαυτούλη μας αλλά η συμπαράσταση, η αλληλεγγύη, η αναγνώριση, ένα χέρι αδερφικό στην πορεία μας προς την άβυσσο !!»


Αηδία και κατακραυγή (2.12.2019)

Υπήρξε ένας καταιγισμός αντιδράσεων στα εμέσματα του Χριστιανόπουλου, όπως τα μετέφερε στο ογκώδες βιβλίο της η Σωτηρία Σταυρακοπούλου. Εκτός από την αποστροφή που εξέφρασαν προσωπικά λογοτέχνες όπως ο Θωμάς Κοροβίνης και πολλοί άλλοι αλλά και διανοούμενοι και απλοί  αναγνώστες της λογοτεχνίας, υπήρξε μια εξαιρετικά σκληρή και τεκμηριωμένη κριτική του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου στο ηλεκτρονικό περιοδικό Αναγνώστης στις 21.11.2019 και μια οξύτατη ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας 36 πανεπιστημιακών και άλλων διανοουμένων (19.11.2019). Εκείνος όμως που υπήρξε κυριολεκτικά καταπέλτης ήταν ο συγγραφέας και κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας στην Αυγή της 13ης; Οκτωβρίου, 2019. Παραθέτω ένα μικρό μόνο απόσπασμα από το εκτενές, απόλυτα αληθινό και εύστοχο άρθρο του με τίτλο «Ντίνος Χριστιανόπουλος - ή άδοξη πτώση μιας περσόνας».

« Κριτικός δεν ήταν. Για κάτι τέτοιο απαιτείται κάτι παραπάνω από εμβρίθεια. Προϋποθέτει γενναιοδωρία και ανιδιοτέλεια. Στοιχεία που έλειπαν παντελώς από τον τραγικό βαλκάνιο Όσκαρ Ουάίλντ, που θα ήθελε να είναι ο βορειοελλαδίτης Καβάφης ή απλώς έστω ένας από τους επώνυμους ποιητές της Παλατινής Ανθολογίας. Με μακιαβελικό τρόπο έχτισε το είδωλό του, χρησιμοποιώντας σαν υλικά απορρίμματα και περιττώματα, φτηνές ύβρεις και τζάμπα κακίες. Είναι κι αυτός ένας συνειδητός ηθελημένος τρόπος να τραβάς την προσοχή των άλλων όταν βεβαίως είσαι άφιλος, άστοργος, ανάπηρος, ανίκανος να αγαπήσεις».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου