Επιστολές γνωστών ποιητών και πεζογράφων, ίσως και κριτικών, στον Τόλη Νικηφόρου και επιστολές του ίδιου κατά τον μισό σχεδόν αιώνα της λογοτεχνικής πορείας του ως τώρα. Ακόμη, αναγγελίες εκδηλώσεων, περιγραφές, ανέκδοτα, στιγμιότυπα, ό,τι μπορεί να ενδιαφέρει τον αναγνώστη της λογοτεχνίας κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.


Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016

Μα, ο μπαμπάς δεν διαβάζει βιβλία !!

Ένας άλλος τίτλος στη σύντομη αυτή ιστορία θα ήταν : «Ένα μικρό θαύμα στη Λέσχη Ανάγνωσης!»

 Στη Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας, λοιπόν, της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Χαριλάου, του Δήμου Θεσσαλονίκης, την περασμένη Τετάρτη, 12 του Οκτώβρη, μετά τη συζήτηση για τη νουβέλα «Γκουανό» του Γιώργου Γκόζη. Ενώ ο συγγραφέας υπέγραφε βιβλία και η φοβερή τριάδα (Αγγελική, Σοφία, Χριστίνα, ακριβώς απέναντι στη φωτογραφία) και οι άλλοι της παρέας είχαν σχηματίσει πηγαδάκια και κουβέντιαζαν, ήρθε και στάθηκε μπροστά μου μια πολύ συμπαθητική άγνωστή μου γυναίκα.

- Είμαι η γυναίκα του Αντώνη, μου είπε. Ξέρετε, πρόσθεσε χαμογελώντας, ο Αντώνης δεν διάβαζε βιβλία !! (Ο Αντώνης είναι ο ώριμος άντρας στη μέση αριστερά της φωτογραφίας, ακριβώς απέναντι από μένα).
- Τι λέτε ! χαμογέλασα με τη σειρά μου εγώ, βλέποντας δίπλα της τον Αντώνη να χαμογελάει γλυκά κι εκείνος.
- Ναι. Είδε μάλιστα ο γιος μας στο σπίτι ένα βιβλίο από τη Λέσχη Ανάγνωσης και ρώτησε κατάπληκτος : «Αυτό το διαβάζει ο μπαμπάς; Μα, ο μπαμπάς δεν διαβάζει βιβλία !!»

Ο Αντώνης λοιπόν, που δεν διάβαζε βιβλία, έγινε μέλος (διστακτικά;) στη Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικού Μυθιστορήματος και μετά στη Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας της Βιβλιοθήκης Χαριλάου, που συντονίζει η Αγγελική Φατίση. Και αποδείχτηκε το πιο τακτικό και συνεπές μέλος τους. Όχι πολύ αργότερα, ο Αντώνης παρακολούθησε και τις εννέα εκδηλώσεις για τους ποιητές της Θεσσαλονίκης από τον 20ο αιώνα ως τις μέρες μας, που οργάνωσα, με τη βοήθεια της Αγγελικής και άλλων φίλων, από το φθινόπωρο του 2015 μέχρι την άνοιξη του 2016 και πάλι στη Βιβλιοθήκη Χαριλάου. Πρώτος ερχόταν, τελευταίος έφευγε. Και όχι μόνο ανακάλυψε την ποίηση αλλά τη λάτρεψε κυριολεκτικά. Την περασμένη Τετάρτη, μάλιστα, δανείστηκε πρώτος από τη Βιβλιοθήκη την πρόσφατη μελέτη του Πέτρου Γκολίτση, Η «άλλη» ποιητική Θεσσαλονίκη (Θέμελης, Βαρβιτσιώτης, Φάλκος, Νικηφόρου, Καραχάλιου, Λουκίδου), σελ. 360. Και περιμένει ανυπόμονα να αρχίσει η Λέσχη Ανάγνωσης της Ποίησης που σχεδιάζω να οργανώσω και να συντονίζω.

Διερωτώμαι λοιπόν τώρα τι να ήταν εκείνο που προκάλεσε αυτό το μικρό θαύμα. Ένας ώριμος άνθρωπος, που δεν διάβαζε βιβλία, και ούτε κατά διάνοια βιβλία σοβαρής λογοτεχνίας, να έχει φτάσει, σαν έτοιμος από καιρό, να είναι ένας ενημερωμένος και ένθερμος αναγνώστης της ποίησης !!
Μήπως ήταν η ανταλλαγή απόψεων για τα βιβλία με τη φιλική παρέα μέσα στο ελκυστικό περιβάλλον της Βιβλιοθήκης; Μήπως έπαιξε σημαντικό ρόλο η θελκτική παρουσία και η ανιδιοτελής προσφορά στη Βιβλιοθήκη της συντονίστριας Αγγελικής; Μήπως τα ίδια τα βιβλία, τα ίδια τα ποιήματα αποδείχτηκαν ακαταμάχητα και τον κέρδισαν για πάντα;

Μάλλον έπαιξαν ρόλο όλα αυτά αλλά καθοριστική, κατά τη γνώμη μου, ήταν η ανοιχτή καρδιά, η δεκτικότητα του Αντώνη.  Μπράβο, Αντώνη μας, μας έκανες όλους περήφανους, την οικογένειά σου, τις βιβλιοθηκονόμους, τα άλλα μέλη των Λεσχών Ανάγνωσης. Μας έκανες όλους περήφανους και λίγο πιο αισιόδοξους !!

1 σχόλιο:

 1. Christina Traptsiou

  Καλημέρα σε όλους, σας στέλνω την απάντηση και τις ευχαριστίες της γυναίκας του Αντώνη (Χρύσας) και του Αντώνη στο άρθρο του Τόλη.

  Χριστινα,καλησπερα
  Θα ηθελα να ευχαριστισω και εσενα και ολη την λεσχη αναγνωσης για τη βοηθεια σας να ανακαλυψει ο Αντωνης τον θησαυρο που κρυβουν τα ραφια των βιβλιων Πολλες ευχαριστιες και στον κο Νικηφορου για το μερακι και την αγαπη του.Διαβιβασε του οτι ποτε δεν ειναι αργα να διαβασει καποιος τα ΄¨ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΟΙΗΤΗ¨" η "ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑ".Ευχαριστουμε

  Αντωνης &Χρυσα

  ΑπάντησηΔιαγραφή